Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c)
- Σπύρος Ζαρογιάννης
- Oct 13, 2020
- 2 min read
Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη;
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ή απλά γλυκοζυλιωμένη) είναι μία εργαστηριακή εξέταση η οποία χρησιμοποιείται, για να καθορίσει το μέσο όρο των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους τελευταίους 2-3 μήνες. Ιατρικά συμβολίζεται HbA1C ή απλά A1C.
Ποιοι είναι οι στόχοι;
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία από τις εξετάσεις για την παρακολούθηση του διαβήτη, μαζί με τη γλυκόζη αίματος. Θεωρείται σαν μια εναλλακτική επιλογή της γλυκόζης αίματος. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, η οποία μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αντικατοπτρίζει πιο χρόνιες τιμές του ζαχάρου στο αίμα (τον μέσο όρο των περίπου 2-3 προηγούμενων μηνών). Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι πιο χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της μακροχρόνιας πορείας και έλεγχο του διαβήτη.
Οι επιστημονικές εταιρείες βασίζονται σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες που απέδειξαν ξεκάθαρα πως η διατήρηση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κοντά στο φυσιολογικό προφυλάσσει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από την ανάπτυξη επιπλοκών στο μέλλον.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;
Φυσιολογικές τιμές αιμοσφαιρίνης θεωρούνται τιμές <5.7%. Τιμές ανάμεσα από 5.7-6.4% θεωρείται ότι υποδηλώνουν μια κάποιου βαθμού διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον. Τιμές >6.4% χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για την επιβεβαίωση ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη. Οι θεραπευτικοί στόχοι για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη εξατομικεύονται. Σε γενικές γραμμές οι στόχοι είναι HbA1c<7%. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε το μέσο όρο επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε αντιστοιχία με την HbA1c.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Είναι καλό εργαλείο για τη μακροχρόνια παρακολούθηση του γλυκαιμικού ελέγχου
Δεν απαιτεί τον εξεταζόμενο να είναι νηστικός
Συνδέεται όχι μόνο με τον διαβήτη, αλλά και με καρδιαγγειακά νοσήματα
Δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες όπως φυσική άσκηση, κάπνισμα και διατροφή
Είναι πιο σταθερή και πιο δύσκολο να υπάρξουν σφάλματα από λάθη πριν την εξέταση, σε σχέση με τη γλυκόζη αίματος
Σε ποιες περιπτώσεις δεν αξιολογείται η HbA1c;
Οι τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν σε περιπτώσεις όπου επηρεάζεται η γλυκοζηλίωση της αιμοσφαιρίνης όπως:
Σιδηροπενική αναιμία (έλλειψη σιδήρου)
Μεγαλοβλαστική αναιμία (έλλειψη βιταμίνης Β12 ή/και φυλλικού οξέος)
Ασπληνία
Νεφρική νόσος τελικού σταδίου
Πιθανώς μετά τη μετάγγιση αίματος (αμφιλεγόμενα αποτελέσματα)
Οξέα και χρόνια απώλεια αίματος
Κατά τη 12-16η εβδομάδα κύησης μέχρι και την 20-24η εβδομάδα (μετά οι τιμές μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται πάλι)
Comentários