Ποια είναι τα σημεία προσοχής;
Διαχωρισμός διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη κύησης
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη και αυτή δίνεται εξωγενώς. Άρα, είναι μια παθολογική κατάσταση που προϋπάρχει μιας εγκυμοσύνης και λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν για την πραγματοποίηση και την επιτυχή έκβαση αυτής.
Αντίθετα, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, είναι μια προσωρινή κατάσταση και μια επιπλοκή του οργανισμού, που η διάγνωση του γίνεται μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης και χρειάζεται διαχείριση για να αποφευχθούν επιπλοκές στη μητέρα και στο βρέφος. Και στις δύο περιπτώσεις, η κύηση θεωρείται αυξημένου κινδύνου και απαιτεί συνεργασία ομάδας επιστημόνων, όπως γυναικολόγου, εμβρυολόγου, ενδοκρινολόγου, διατροφολόγου με τον ασθενή για να εξελιχθεί ομαλά μέχρι και την ώρα του τοκετού.
Οι βασικές προϋποθέσεις για εγκυμοσύνη σε γυναίκες με διαβήτη 1
Σε καμία περίπτωση ο διαβήτης δε θα πρέπει να αποτελεί αντένδειξη για μια γυναίκα να κυοφορήσει, όπως γινόταν στο παρελθόν. Μετά την ανακάλυψη της ινσουλίνης, της κατάκτησης της φαρμακευτικής αλλά και της διατροφικής διαχείρισης, ο διαβήτης 1 απλά συμβαδίζει με μια φυσιολογική κύηση, αρκεί να δοθεί η ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια σημεία πριν και μετά τη σύλληψη.
Η εγκυμοσύνη στις γυναίκες με διαβήτη τείνει να είναι ολοκληρωμένη, εφόσον προγραμματιστεί σωστά. Αυτό περιλαμβάνει τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της κυοφορίας , καθώς τα αυξημένα σάκχαρα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο. Επίσης, 2-4 μήνες πριν τη σύλληψη, είναι αναγκαίο η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης να είναι κάτω από 7%, ώστε να αποκλειστούν οι όποιες πιθανές επιπλοκές για μητέρα και έμβρυο.
Διαχείριση βάρους κατά την κύηση σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 1
Είναι απαραίτητο να δίνονται από νωρίς οδηγίες για κατάλληλη διατροφή και άσκηση όσο είναι δυνατόν, παράλληλα με εκπαίδευση και υποστήριξη στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη συμμόρφωση των γυναικών με τις γενικές διατροφικές συστάσεις για το διαβήτη, που περιλαμβάνουν την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών μέσα από φρούτα και λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και καλές πηγές πρωτεΐνης, σε ορισμένες ποσότητες, συνδυασμούς και με τον ανάλογο ημερήσιο καταμερισμό.
Αλλαγές, που ξεκινούν αρκετά πριν από την κύηση και οδηγούν σε απώλεια βάρους και καλή φυσική κατάσταση, φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Εξάλλου, η παχυσαρκία σχετίζεται με την παρουσία επιπλοκών και τη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης σε κάθε περίπτωση. Είναι απαραίτητη η επίτευξη ενός υγιούς βάρους στη μητέρα πριν την κύηση και η διατήρησή του στα πλαίσια της εγκυμοσύνης μέχρι και τον τοκετό.
Συμπερασματικά, ο διαβήτης δεν χρειάζεται να δημιουργεί αναστολές στην επιθυμία μιας γυναίκας για να κυοφορήσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι διατροφική εκπαίδευση και συνεχής αυτομέτρηση και παρακολούθηση της γλυκόζης, με στόχο τη διατήρηση μιας καλής ρύθμισης. Ακρογωνιαίος λίθος μιας επιθυμητής αίσιας έκβασης για νεογνό και μητέρα, που περιλαμβάνει την πρόληψη και αντιμετώπιση των όποιων επιπλοκών, είναι ο προγραμματισμός, η παρακολούθησης, η εκπαίδευση και η υποστήριξη από κατάλληλη ομάδα θεραπευτών.
Βιβλιογραφικές πηγές
Magon N, Chauhan M. Pregnancy in Type 1 Diabetes Mellitus: How Special are Special Issues?. N Am J Med Sci. 2012;4(6):250-256.
Murphy, H.R., Bell, R., Cartwright, C. et al. Improved pregnancy outcomes in women with type 1 and type 2 diabetes but substantial clinic-to-clinic variations: a prospective nationwide study. Diabetologia 60, 1668–1677 (2017).
Comments